pátek 31. července 2015

Meruňková zmrzlina

Už to začíná být ohraná písnička. Poté co jsme zpracovali obří úrodu rybízu, třešní a malin, nás teď vydatně zaměstnávají meruňky (a to nás ještě brzy čekaji švestky). Opět došlo na klasické zpracování v podobě marmelády, koláče, dokonce i dortu, ale pořád to nebylo dost, takže jsem pátrala po dalším využití a našla recept na meruňkovou zmrzlinu. Jako u všech zmrzlin je příprava velice jednoduchá a rychlá, jen je nutné  s ní začít den dopředu.

Ingredience: (cca 1 litr)
700 g meruněk
150 ml vody
100 g cukru krupice
400 ml smetany ke ke šlehání
2 lžíce likéru Amaretto

Omyté meruňky si vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Do kastrolu dáme vodu a spolu s meruňkami přivedeme k varu,. Chvíli povaříme a pak rozmixujeme do hladka. Pro jemnější výsledek směs propasírujeme přes síto a osladíme. Necháme vychladit do druhého dne.

Do vychladlého meruňkového pyré vmícháme studenou smetanu ke šlehání a Amaretto a dáme do zmrzlinovače. Dále postupujeme podle návodu na zmrzlinovači. Zmrzlinu dáme do mrazáku minimálně na 4 hodiny. Před konzumací necháme zmrzlinu zhruba 15 minut povolit.

Tipy:
Zmrzlinu můžete doplnit opraženými mandlovými lupínky, které přidáte zhruba 5 minut před koncem přípravy ve zmrzlinovači. Na uvedené množství stačí 50 g lupínků. Mě tato kombinace, ale moc neoslovila.


Žádné komentáře:

Okomentovat