pátek 20. března 2015

Citronový koláč s polevou


Moje momentální posedlost vším citronovým pokračuje. Jako další přišel na řadu vlastně obyčejný citronový koláč. Obyčejný je ale jen v uvozovkách, díky použitím surovinám je velmi vláčný a ve výsledné chuti se skvěle snoubí máslo s citronem.
Citronový koláč s polevou

Těsto: (forma o průměru 18 cm)
125 g změklého másla
3 vejce
100 g cukru krupice
75 g hladké mouky
75 g polohrubé mouky
125 ml podmáslí
½  prášku do pečiva
1 bio citron

Poleva:
1 a ½ lžíce citronové šťávy
75 g moučkového cukru

Změklé máslo si ušleháme spolu s cukrem do pěny. Po jednom postupně zašleháme všechna vejce. Do směsi vmícháme nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec podmáslí. Dno formy si vyložíme pečícím papírem a obvod vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 50 minut.

Ingredience na polevu smícháme a třeme, dokud nám nevznikne hladká směs. Vychladlý korpus vyjmeme z formy a povrch polijeme připravenou polevou.

Tipy:
Pro intenzivnější citronovou chuť můžete čerstvě upečený koláč hustě propíchat párátkem a polít několika lžícemi citronové šťávy.

Žádné komentáře:

Okomentovat