středa 21. ledna 2015

Mrkvový dort

Mrkvový dort asi není třeba představovat, jelikož za posledních pár let v českých luzích a hájích zdomácněl. Dort je díky mrkvi šťavnatý a svou chutí tak trochu připomíná litý perník, což přikládám použité skořici. Receptů existuje celá řada, ale v zásadě se dají rozdělit na dvě kategorie - jemnější  a rustikálnější (většinou s ořechy a hrozinkami). Já jsem jasným zastáncem druhé verze, hrozinky a ořechy jsou příjemným oživením chuti a dodají dortu ještě větší šťavnatost.

Mrkový dortTěsto: (forma o průměru 18 cm)
250 g mrkve
100 g vlašských ořechů
125 g polohrubé mouky
100 g třtinového cukru
50 g hrozinek
2 vejce
125 ml rostlinného oleje
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice

Krém:
200 g čerstvého sýru (typu lučina)
100 g másla
60 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru

marcipán na ozdobu



Vejce vyšleháme v misce do pěny a postupně do nich zašleháme olej. Mrkev oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do vaječné pěny. Přidáme cukr, mouku, jedlou sodu, skořici a hrozinky. Ořechy si nasekáme na menší kousky a také vmícháme. Těsto přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté formě na 180°C asi 50 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá.

Změklé máslo vyšleháme a smícháme s čerstvým sýrem pokojové teploty a oběma cukry. V případě potřeby ještě prošleháme. Dort rozkrojíme na poloviny, spodní potřeme krémem, přikryjeme ji druhým plátem a ten rovněž potřeme krémem. Dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
   
Mrkvový dort

Tipy: 
Část mrkve strouhám na hrubém struhadle, je to rychlejší a na chuti se to nijak neprojeví. Dort je chuťově dobrý i s polovičním množstvím krému potřený jen na povrchu, mně se ale více vzhledově líbí, když je namazán i uvnitř:-) Marcipánové mrkvičky mají tendenci po delší době na dortu vlhnout a začít se rozpouštět, proto jimi ozdobte dort těsně před podáváním.

Žádné komentáře:

Okomentovat