úterý 9. prosince 2014

Kořeněný dýňový koláč s meruňkovou glazurou

Recept na dýňový koláč se zde na blogu objevil před nedávnem, protože jsem ale s výsledkem nebyla úplně spokojená, rozhodla jsem se pátrat po dalším receptu. Hledání bylo jednodušší než jsem myslela, jelikož recept měla ve své sbírce moje mamka. Tento kořeněný koláč připomíná díky použitému koření klasický perník a mohu ho tak vřele doporučit.

Kořeněný dýňový koláč s meruňkovou glazurou
Těsto: (forma o průměru 28 cm)
340 g hladké mouky
500 g dýňového pyré
180 g cukru krupice
3 lžíce oleje
100 g rozinek
2 vejce
1 lžička skořice
1 lžička drceného/mletého hřebíčku
1/2 prášku do pečiva

Meruňková glazura:
1 lžíce meruňkové marmelády
1 lžíce vody

Očištěnou dýni nakrájíme na menší kousky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 20-30 minut do změknutí. Po vychladnutí odřízneme slupku a dýni rozmělníme na kaši (vidličkou nebo mixerem) a vznikne nám dýňové pyré.

V míse si vyšleháme vejce s cukrem a olejem do pěny, přidáme rozinky dýňové pyré a poté prosátou mouku, koření a prášek do pečiva. Vznikne nám tužší těsto, které přelijeme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba hodinu. 

Meruňkovou marmeládu si svaříme v kastrolku s vodou a přepasírujeme přes sítko. Glazurou potíráme ještě teplý koláč a necháme zaschnout. Poté můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.  



Žádné komentáře:

Okomentovat