neděle 13. července 2014

Tartaletky s čokoládou

tartaletky s čokoládou
Těsto: (množství na 30 tartaletek o průměru 5,5 cm)
120 g másla
90 g cukru krupice
1 vejce
250 g hladké mouky

Náplň:
250 g hořké čokolády 72%
250 g smetany ke šlehání
50 g másla



Máslo nakrájíme na menší kousky a spolu s ostatními surovinami vypracujeme hladké těsto. Za mě špinavou práci udělá robot, ale rukama to jde také. Pokud by těsto nedrželo pohromadě, lze přidat lžící až dvě studené vody. Hotové těsto dáme zhruba na hodinu do chladu, aby se nám s ním lépe pracovalo.

Uleželé těsto vyndáme z lednice, necháme trochu povolit a rozválíme na tenkou placku, ze které vykrajujeme kolečka velikostně odpovídající formě. Těsto vložíme do formiček a dobře přitiskneme, aby nám při pečení nesjelo dolů. Tento typ těsta se peče tzv. na slepo tj. vyložený pečícím papírem a zatížený, aby se těsto během pečení nenafouklo. Vzhledem k množství a velikosti tartaletek volím jednodušší variantu, kdy se těsto bohatě propíchá a efekt je v tomto případě srovnatelný. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 8 minut.

Čokoládu nalámeme na malé kousky a přelijeme jí horkou smetanou. Necháme chvilku stát a vymícháme. Nakonec přidáme změklé máslo a důkladně zamícháme. Směs přendáme do cukrářského sáčku a plníme jimi upečené korpusy. Nakonec ozdobíme malinami či jiným ovocem.


Tipy:
Pokud nechcete dělat velké množství tartaletek, můžete nevyužité těsto zamrazit. Stejně tak je možné zmrazit upečené nenaplněné tartaletky k pozdějšímu použití.

Žádné komentáře:

Okomentovat