neděle 8. června 2014

Jahodové duo

Období jahod je v plném proudu, takže jestli patříte k jejich milovníkům stejně jako naše rodina, určitě neváhejte a vyzkoušejte jeden z receptů podle Chez Lucie popř. moji lehce upravenou verzi.

jahodový dortJahodový dort

Úžasný letní dort, plný chuti jahod, navíc lehký a tudíž jedlý téměř v neomezeném množství. Na fotce je dort z poloviční dávky dělaný ve formě o průměru 18 cm.

Korpus (forma o průměru 23cm):
200g máslových sušenek (používám máslové sušenky z LIDLU)
80g másla

Jahodová pěna:
1 – 1,25 kg čerstvých jahod
150g třtinového cukru (množství dle sladkosti jahod)
2 lžíce želatiny v prášku
450ml smetany ke šlehání
250ml zakysané smetany

Postup:
Jahody očistíme a rozdělíme množství na poloviny. Jednu polovinu rozmixujeme s polovinou cukru (75 g), a buď propasírujeme (pokud chceme mít výslednou pěnu sametově jemnou) nebo pouze přelijeme do kastrůlku. Jahodové pyré posypeme želatinou, necháme ji nabobtnat a následně zahříváme na mírném ohni (želatina nesmí projít varem, jinak ztratí své želírovací schopnosti!), dokud se nerozpustí a necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 180°C. Rozdrtíme sušenky buď ručně, nebo v mixéru a smícháme je s rozpuštěním máslem. Dno pečící formy vyložíme papírem a upěchujeme na něj sušenkovou směs. Dáme péct do trouby zhruba na 10 minut (než sušenky zezlátnou) a necháme vychladnout.

V misce smícháme zakysanou smetanu se čtvrtinou cukru (38 g), vmícháme jahodové pyré a nakonec přidáme šlehačku, kterou jsme předtím vyšlehali se zbytkem cukru (37 g). Zbylé jahody postavíme na korpus špičkou nahoru (ale ono to asi jinak nejde) tak, aby byl rovnoměrně zakrytý a opatrně zalijeme pěnou. Dort dáme ztuhnout do lednice ideálně přes noc. Před podáváním je možné povrch dozdobit jahodami.

Poznámka:
Do jahodové pěny můžete místo zakysané smetany použít jogurt. Poměr jahod a smetanové složky je možno upravovat dle toho, kterou chuť preferujete.


jahodový cheesecake s bílou čokoládou

Jahodový cheesecake s bílou čokoládou (nepečený)

Můj favorit mezi cheesecakes. Skvěle chutná a navíc je hotový za půl hodinky, no neberte to. Nenechte se zmást tím, že je bez přidaného cukru, díky bílé čokoládě je sladký dost.

Korpus (forma o průměru 23):
200g sušenek (používám máslové sušenky z LIDLU)
80g másla

Krém
500g krémového sýra (používám z LIDLU nebo Kauflandu)
250g bílé čokolády (opět LIDL)
250g jahod

pár pěkných jahod na ozdobu (volitelné)

Postup:
Sušenky rozdrtíme buď ručně, nebo v mixéru a smícháme je s rozpuštěním máslem. Dno pečící formy vyložíme papírem či potravinářskou fólii a upěchujeme na něj sušenkovou směs a dáme do chladu.

Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Očištěné jahody rozmixujeme, rozmačkáme nebo nakrájíme na kousky podle toho, jakou chceme mít výslednou strukturu krému. Krémový sýr a rozpuštěnou čokoládu vymícháme do hladka a přidáme jahody. Krém naneseme na korpus a dáme zatuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny. Před podáváním můžeme povrch dozdobit jahodami.

Poznámka:
Pokud máte raději vyšší dorty, použijte menší formu. Na fotce je dort maličko nižší než by měl být. Zapomněla jsem totiž navýšit množství sušenek z původního receptu určeného pro menší formu, resp. jsem ho ještě snížila, asi byly ten den erupce na slunci.



Žádné komentáře:

Okomentovat