sobota 27. června 2015

Zapomenuté narozeniny

Jsem hrozná ostuda, úplně jsem zapomněla, že už je to rok, co existuje tento blog. Tedy abych byla přesná bylo tomu už 31.května, takže se ani nebudu snažit svou zapomnětlivost omlouvat a prostě a jednoduše si sypu popel na hlavu. Původně (tj. před rokem) jsem chtěla k prvnímu výročí upéct něco opravdu speciálního, ale to už je teď pasé. Rozhodla jsem se tedy alespoň vystavit fotky dortů a minidezertů, které se na blog nedostaly a tak trochu vypovídají o mém ročním počínání.

Když jsem blog zakládala, nedovedla jsem si představit, jak těžké je neustále hledat nějaké recepty, které stojí za publikování. Samotné pečení, focení, sepsání a vystavení také nějaký čas zaberou. S původním osobním závazkem jeden příspěvek za týden jsem měla velký problém, ale nakonec jsem se s tím celkem popasovala. O to větší obdiv teď chovám ke všem bloggerům, kteří i po několika letech přispívání přichází pravidelně s novými a zajímavými příspěvky.

Já jsem měla a mám největší problém s focením. Doma mám poměrně málo světla a navíc peču po večerech, takže pořídit dobrou fotku se v mém případě rovná téměř zázraku. Nemluvě o mé nepřílišné kreativitě při food stylingu (fotky níže toho budiž důkazem, většinou jedna jako druhá).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Minidezerty dělám strašně ráda, výsledek je vždy hezký na oko, protože co je malé to je hezké, takže nějaká ta nedokonalost se lehce ztratí. Na fotce níže jsou následující: tiramisu, výběr čokoládových dezertů, výběr dezertů s čokoládou a jahodami, broskvová charlotta, cupcakes s čokoládovým krémem, makronky s pistáciovým a karamelovým krémem.




S dorty je to trošku horší než s minidezerty, většinou je dokončuji těsně před konzumací, takže nebývají tak vzhledově uhlazené, jak by si  zasloužily. Největší problém mám s rovnými boky, které se mi prostě zatím nedaří, ale mám pocit, že se už trochu zlepšuji. U pěnových dortů jsou boky jednoduché, ale zase nikdy nevíte, jestli pořádně zatuhnou, takže je to tak trochu sázka do loterie.

Dorty: s citronovou pěnou a čokoládovou ganache, s borůvkovou pěnou a želé, meruňkový dort s čokoládou a citronový pěnový dort.


Poslední kategorií, které jsem se za ten rok věnovala, jsou potahované dorty. Zatím jsem úspěšná tak napůl, ale jelikož jsem nikdy nebyla moc zručná a moje umělecké nadání se přes veškeré snahy pohybuje na hranici nuly, tak jsem vlastně předčila vlastní očekávaní:) Za vše v tomto případě, ale vděčím všemožným cukrářským fórům, kde člověk najde téměř všechny potřebné informace a zbytek už je holt o cviku a zkušenostech. Předesílám, že dorty níže považuji za opravdu vydařené, a proto je jich tu také tak málo:-) 


Pečení zdar:-)

sobota 13. června 2015

Ovesné řezy se sušeným ovocem

Ovesné řezy se sušeným ovocemPo delší době jsem vyzkoušela recept, který lze zařadit do kategorie zdravé pečení. Jedná se vlastně o obdobu müsli tyčinek, základem je banán a ovesné vločky, zbytek si můžete namíchat podle své chuti. Recept navíc splňuje mé oblíbené kritérium tj. je velice rychlý na přípravu a samozřejmě výsledek i dobře chutná, jinak bych se o něj nedělila:-)

Ingredience: (na cca 10 kusů)
1 vyzrálý banán
100 g ovesných vloček
40 g sušených datlí bez pecky
40 g sušených meruněk
1/2 lžičky koření "mixed spice" nebo skořice

Datle a meruňky si zalijeme horkou vodou a necháme chvíli odstát. Poté vodu slijeme a změklé ovoce nakrájíme na malé kousky. V míse si pomocí vidličky rozmačkáme banán, přidáme vločky, pokrájené ovoce, koření a promícháme. Vzniklou hmotu přemístíme na malý plech vyložený pečícím papírem, vytvarujeme podle toho, jak chceme mít řezy vysoké a upěchujeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 30 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na požadované tvary (kostky nebo tyčinky).

Tipy:
Výsledná konzistence a chuť záleží na velikosti použitého banánu. Větší banán znamená ve výsledku více banánové chuti a také mazlavější konzistenci, u malého je to samozřejmě naopak. "Mixed spice" je směs koření typická pro anglickou kuchyni. Pokud byste si tuto směs chtěli připravit, na internetu je dostupná spoustu receptů nebo si jí můžete koupit hotovou v obchodech s anglickými potravinami.

sobota 6. června 2015

Jahodová roláda s mascarpone

Roláda s jahodami a mascarponeKonečně dozrávají domácí jahody, ale bohužel jich zatím nemáme tolik, takže žádný z oblíbených jahodových receptů realizovat nemůžu. Jelikož jsem si pořídila nový plech určený pro pláty těsta a na rolády, tak jsem ho alespoň hned vyzkoušela při přípravě této rolády. Celou roládu jsem měla hotovou za necelou hodinku a to včetně chladnutí těsta, takže je to rychlovka. Konzumaci ale doporučuji až poté co se roláda několik hodin uleží a chutě se propojí.

Těsto: (plát cca 30 x 20 cm)
3 vejce
60 g cukru
50 g hladké mouky
25 g holandského kakaa
25 g oleje

Náplň:
250 g mascarpone
125 g smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
100 g jahod

Oddělíme si žloutky od bílků a bílky spolu s cukrem šleháme do tuhého sněhu zhruba 5-7 minut. Poté vešleháme na nejnižší rychlost po jednom žloutky a postupně také olej. Mouku a kakao si prosejeme a na dvakrát opatrně vmícháme tak, aby nám těsto příliš nespadlo. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 10 minut. Upečené piškot by mělo být pružné a po lehkém stlačení by se mělo vrátit zpět. Piškot přesuneme na čistou pocukrovanou utěrku a ještě teplý opatrně zavineme.

Na náplň si smícháme mascarpone se šlehačkou a cukrem a opatrně ručně metlou vyšleháme. Použití elektrického šlehače se v tomto případě raději vyhněte jelikož by se směs mohla srazit. Hotový krém rozetřeme na vychladlou roládu a poklademe jahodami, které jsme si pokrájeli na plátky. Roládu zavineme, pocukrujeme a dáme vychladit do lednice.

Tipy:
Pokud máte raději roládu světlou, nahraďte množství kakaa stejným množstvím mouky. Dobu šlehání bílků nezkracujte, díky tomu získá směs na stabilitě a při vmíchávání mouky se pak nemusíte tolik bát, že Vám těsto spadne. Mascarpone se šlehačkou šlehám raději ručně, jelikož se tak vyhnu případnému sražení směsi.

neděle 24. května 2015

Domácí "Snickers"

domácí snickersVlastně je to docela hloupost vyrábět si doma něco, co se dá bez jakékoli výhrady koupit běžně v obchodě. Mě ale vždycky zajímá, jestli si různé pochutiny zvládnu vyrobit i v domácích podmínkách, takže jsem neodolala a pustila jsem se do výroby vlastních "snickersek". Výsledek samozřejmě nebyl stejný jako originál, ale překvapilo mě, že podobný byl opravdu dost a v každém případě byl dobrý. Takže jestli se budete někdy doma nudit, zkuste si je vyrobit taky.

Ingredience: (na cca 15 tyčinek)
300 g mléčné čokolády
30 g másla
100 g cukru 
45 g slazené kondenzované mléko
100 g marshmallows
200 g mléčných karamelek 
40 g hladkého arašídového másla
200 g nesolených arašídů

Formu zhruba o velikosti 20 x 15 cm si vyložíme pečícím papírem, aby trochu přečníval (pro pozdější snazší manipulaci). Polovinu mléčné čokolády si rozpustíme buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnce, rozetřeme ji na dno formy a necháme zatuhnout.

V silnostěnném kastrolku na velmi mírném ohni necháme zkaramelizovat cukr, přidáme k němu máslo a dobře spojíme. Dále přidáme kondenzované mléko a svaříme na mírném plameni, dokud směs neztmavne. Poté odstavíme a vmícháme arašídové máslo. Nakonec přidáme marshmallows, které jsme si s trochou vody nechali za pravidelného míchání (zhruba v 10-ti sekundových intervalech) rozpustit na jednolitou směs v mikrovlnce. Tuto směs naneseme rovnoměrně do formy a dáme ztuhnout do lednice.

Ke karamelám si přidáme 2 lžíce vody a necháme je v mikrovlnce rozpustit na hladkou směs. Postupujeme přitom obdobně jaké při rozpouštění marshmallows tj. pravidelně promícháváme. Ke karamelám přimícháme arašídy a navrstvíme do formy. Necháme řádně zatuhnout a poté nakrájíme na požadované tvary.

Rozpustíme si zbytek čokolády a jednotlivé tyčinky v ní namáčíme, aby byly celé obalené v čokoládě. Necháme zatuhnout na pečícím papíře, odkud se po zaschnutí snadno odlepí a skladujeme v lednici.

Tipy:
Při shánění surovin jsem měla kupodivu problém koupit mléčné karamely, které se dříve dali sehnat téměř všude, mně se je poštěstilo sehnat až ve třetím obchodě a to v Kauflandu. Marshmallows si rozpouštějte až těsně předtím než je budete přidávat do karamelové směsi, jinak Vám ztuhnou a těžko je pak budete opětovně rozpouštět na požadovanou konzistenci.

sobota 16. května 2015

Citronové tartaletky se sněhem

Mé posedlosti vším citronovým už si všimla celá rodina, takže volba tohoto receptu nikoho nepřekvapila. Úspěch jsem s nimi sklidila i u těch, od kterých jsem to nečekala, takže opět doporučuji vyzkoušet. Recept vychází z oblíbeného koláče zvaného Lemon Meringue Pie, rozdíl je jen ve velikosti, místo jednoho koláče máte zhruba 20 tartaletek.

citronové tartaletky
Těsto:
175 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek

Citronový krém:
2 bio citrony
1 pomeranč
20 g bramborového škrobu
100 g třtinového cukru
85 g másla
2 žloutky
1 vejce

Sněhová vrstva
2 bílky
100 g cukru krupice
10 g bramborového škrobu

Máslo si nakrájíme na menší kousky a promícháme s moukou. Přidáme žloutek a vypracujeme kompaktní těsto, které necháme minimálně hodinu v lednici vychladit. Uleželé těsto si vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka, kterými vyložíme formu na tartaletky a dobře přitiskneme. Dna tartaletek propícháme vidličkou a pečeme na slepo tzn. vyložené pečícím papírem a zatížené hrachem v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut. Poté papír se zátěží odstraníme a pečeme dalších 5 minut.

Na citronový krém si omyjeme a osušíme citrony a na jemno si z nich nastrouháme kůru. Vymačkáme si šťávu z citronů a pomeranče a doplníme vodou, abychom měli 280 ml. Tekutinu přelijeme do silnostěnného hrnce a rozmícháme v ní škrob a cukr, přidáme nastrouhanou kůru a přivedeme za stálého míchání k varu. Směs odstavíme z plotny, vmícháme máslo a poté vejce. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Teplým krémem plníme vychladlé předpečené tartaletky.

lamon meringue tartaletsNakonec si ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme po lžících cukr a jako poslední přidáme škrob. Výsledný sníh musí být hodně pevný a stabilní. Sněhem naplníme zdobící sáček a nastříkáme ho na každou tartaletku. Dáme péct do předehřáté trouby na 140°C zhruba na 30 minut, aby byl sníh na povrchu tvrdý, ale uvnitř vláčný.

Tipy:
Pokud nemáte formu na tartaletky, můžete použit formu na košíčky nebo muffiny. Pro pečení na slepo můžete využít i jakoukoli jinou luštěninu popř. keramzitové kuličky. Pro hezčí vzhled můžete sněhovou vrstvu opatrně opálit pomocí opalovací pistole. Mně se jí nedávno podařilo koupit za necelých dvě stě korun, takže to nebyla až taková investice.