sobota 13. června 2015

Ovesné řezy se sušeným ovocem

Ovesné řezy se sušeným ovocemPo delší době jsem vyzkoušela recept, který lze zařadit do kategorie zdravé pečení. Jedná se vlastně o obdobu müsli tyčinek, základem je banán a ovesné vločky, zbytek si můžete namíchat podle své chuti. Recept navíc splňuje mé oblíbené kritérium tj. je velice rychlý na přípravu a samozřejmě výsledek i dobře chutná, jinak bych se o něj nedělila:-)

Ingredience: (na cca 10 kusů)
1 vyzrálý banán
100 g ovesných vloček
40 g sušených datlí bez pecky
40 g sušených meruněk
1/2 lžičky koření "mixed spice" nebo skořice

Datle a meruňky si zalijeme horkou vodou a necháme chvíli odstát. Poté vodu slijeme a změklé ovoce nakrájíme na malé kousky. V míse si pomocí vidličky rozmačkáme banán, přidáme vločky, pokrájené ovoce, koření a promícháme. Vzniklou hmotu přemístíme na malý plech vyložený pečícím papírem, vytvarujeme podle toho, jak chceme mít řezy vysoké a upěchujeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 30 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na požadované tvary (kostky nebo tyčinky).

Tipy:
Výsledná konzistence a chuť záleží na velikosti použitého banánu. Větší banán znamená ve výsledku více banánové chuti a také mazlavější konzistenci, u malého je to samozřejmě naopak. "Mixed spice" je směs koření typická pro anglickou kuchyni. Pokud byste si tuto směs chtěli připravit, na internetu je dostupná spoustu receptů nebo si jí můžete koupit hotovou v obchodech s anglickými potravinami.

sobota 6. června 2015

Jahodová roláda s mascarpone

Roláda s jahodami a mascarponeKonečně dozrávají domácí jahody, ale bohužel jich zatím nemáme tolik, takže žádný z oblíbených jahodových receptů realizovat nemůžu. Jelikož jsem si pořídila nový plech určený pro pláty těsta a na rolády, tak jsem ho alespoň hned vyzkoušela při přípravě této rolády. Celou roládu jsem měla hotovou za necelou hodinku a to včetně chladnutí těsta, takže je to rychlovka. Konzumaci ale doporučuji až poté co se roláda několik hodin uleží a chutě se propojí.

Těsto: (plát cca 30 x 20 cm)
3 vejce
60 g cukru
50 g hladké mouky
25 g holandského kakaa
25 g oleje

Náplň:
250 g mascarpone
125 g smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
100 g jahod

Oddělíme si žloutky od bílků a bílky spolu s cukrem šleháme do tuhého sněhu zhruba 5-7 minut. Poté vešleháme na nejnižší rychlost po jednom žloutky a postupně také olej. Mouku a kakao si prosejeme a na dvakrát opatrně vmícháme tak, aby nám těsto příliš nespadlo. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 10 minut. Upečené piškot by mělo být pružné a po lehkém stlačení by se mělo vrátit zpět. Piškot přesuneme na čistou pocukrovanou utěrku a ještě teplý opatrně zavineme.

Na náplň si smícháme mascarpone se šlehačkou a cukrem a opatrně ručně metlou vyšleháme. Použití elektrického šlehače se v tomto případě raději vyhněte jelikož by se směs mohla srazit. Hotový krém rozetřeme na vychladlou roládu a poklademe jahodami, které jsme si pokrájeli na plátky. Roládu zavineme, pocukrujeme a dáme vychladit do lednice.

Tipy:
Pokud máte raději roládu světlou, nahraďte množství kakaa stejným množstvím mouky. Dobu šlehání bílků nezkracujte, díky tomu získá směs na stabilitě a při vmíchávání mouky se pak nemusíte tolik bát, že Vám těsto spadne. Mascarpone se šlehačkou šlehám raději ručně, jelikož se tak vyhnu případnému sražení směsi.

neděle 24. května 2015

Domácí "Snickers"

domácí snickersVlastně je to docela hloupost vyrábět si doma něco, co se dá bez jakékoli výhrady koupit běžně v obchodě. Mě ale vždycky zajímá, jestli si různé pochutiny zvládnu vyrobit i v domácích podmínkách, takže jsem neodolala a pustila jsem se do výroby vlastních "snickersek". Výsledek samozřejmě nebyl stejný jako originál, ale překvapilo mě, že podobný byl opravdu dost a v každém případě byl dobrý. Takže jestli se budete někdy doma nudit, zkuste si je vyrobit taky.

Ingredience: (na cca 15 tyčinek)
300 g mléčné čokolády
30 g másla
100 g cukru 
45 g slazené kondenzované mléko
100 g marshmallows
200 g mléčných karamelek 
40 g hladkého arašídového másla
200 g nesolených arašídů

Formu zhruba o velikosti 20 x 15 cm si vyložíme pečícím papírem, aby trochu přečníval (pro pozdější snazší manipulaci). Polovinu mléčné čokolády si rozpustíme buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnce, rozetřeme ji na dno formy a necháme zatuhnout.

V silnostěnném kastrolku na velmi mírném ohni necháme zkaramelizovat cukr, přidáme k němu máslo a dobře spojíme. Dále přidáme kondenzované mléko a svaříme na mírném plameni, dokud směs neztmavne. Poté odstavíme a vmícháme arašídové máslo. Nakonec přidáme marshmallows, které jsme si s trochou vody nechali za pravidelného míchání (zhruba v 10-ti sekundových intervalech) rozpustit na jednolitou směs v mikrovlnce. Tuto směs naneseme rovnoměrně do formy a dáme ztuhnout do lednice.

Ke karamelám si přidáme 2 lžíce vody a necháme je v mikrovlnce rozpustit na hladkou směs. Postupujeme přitom obdobně jaké při rozpouštění marshmallows tj. pravidelně promícháváme. Ke karamelám přimícháme arašídy a navrstvíme do formy. Necháme řádně zatuhnout a poté nakrájíme na požadované tvary.

Rozpustíme si zbytek čokolády a jednotlivé tyčinky v ní namáčíme, aby byly celé obalené v čokoládě. Necháme zatuhnout na pečícím papíře, odkud se po zaschnutí snadno odlepí a skladujeme v lednici.

Tipy:
Při shánění surovin jsem měla kupodivu problém koupit mléčné karamely, které se dříve dali sehnat téměř všude, mně se je poštěstilo sehnat až ve třetím obchodě a to v Kauflandu. Marshmallows si rozpouštějte až těsně předtím než je budete přidávat do karamelové směsi, jinak Vám ztuhnou a těžko je pak budete opětovně rozpouštět na požadovanou konzistenci.

sobota 16. května 2015

Citronové tartaletky se sněhem

Mé posedlosti vším citronovým už si všimla celá rodina, takže volba tohoto receptu nikoho nepřekvapila. Úspěch jsem s nimi sklidila i u těch, od kterých jsem to nečekala, takže opět doporučuji vyzkoušet. Recept vychází z oblíbeného koláče zvaného Lemon Meringue Pie, rozdíl je jen ve velikosti, místo jednoho koláče máte zhruba 20 tartaletek.

citronové tartaletky
Těsto:
175 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek

Citronový krém:
2 bio citrony
1 pomeranč
20 g bramborového škrobu
100 g třtinového cukru
85 g másla
2 žloutky
1 vejce

Sněhová vrstva
2 bílky
100 g cukru krupice
10 g bramborového škrobu

Máslo si nakrájíme na menší kousky a promícháme s moukou. Přidáme žloutek a vypracujeme kompaktní těsto, které necháme minimálně hodinu v lednici vychladit. Uleželé těsto si vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka, kterými vyložíme formu na tartaletky a dobře přitiskneme. Dna tartaletek propícháme vidličkou a pečeme na slepo tzn. vyložené pečícím papírem a zatížené hrachem v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut. Poté papír se zátěží odstraníme a pečeme dalších 5 minut.

Na citronový krém si omyjeme a osušíme citrony a na jemno si z nich nastrouháme kůru. Vymačkáme si šťávu z citronů a pomeranče a doplníme vodou, abychom měli 280 ml. Tekutinu přelijeme do silnostěnného hrnce a rozmícháme v ní škrob a cukr, přidáme nastrouhanou kůru a přivedeme za stálého míchání k varu. Směs odstavíme z plotny, vmícháme máslo a poté vejce. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Teplým krémem plníme vychladlé předpečené tartaletky.

lamon meringue tartaletsNakonec si ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme po lžících cukr a jako poslední přidáme škrob. Výsledný sníh musí být hodně pevný a stabilní. Sněhem naplníme zdobící sáček a nastříkáme ho na každou tartaletku. Dáme péct do předehřáté trouby na 140°C zhruba na 30 minut, aby byl sníh na povrchu tvrdý, ale uvnitř vláčný.

Tipy:
Pokud nemáte formu na tartaletky, můžete použit formu na košíčky nebo muffiny. Pro pečení na slepo můžete využít i jakoukoli jinou luštěninu popř. keramzitové kuličky. Pro hezčí vzhled můžete sněhovou vrstvu opatrně opálit pomocí opalovací pistole. Mně se jí nedávno podařilo koupit za necelých dvě stě korun, takže to nebyla až taková investice.

neděle 10. května 2015

Dort s marcipánovou pěnou

Dorty s pěnovou náplní mám hodně ráda, jelikož jsou krásně lehké. Je to sice jenom zdání, protože pěnová konzistence je docílena šlehačkou, takže o nějaké lehkosti ve smyslu netučnosti nemůže být ani řeč:-) Tento dort s hodně nenápadným vzhledem, je u nás doma momentálně jasné číslo jedna mezi dorty. Marcipánová pěna spolu s čokoládovo-marcipánovým korpusem tvoří velmi povedenou dvojici. Zakončení vrstvou marcipánu je už jen třešničkou na dortu. 

Dort s marcipánovou pěnouKorpus: (průměr 18 cm)
4 vejce
200 g marcipánu
40 g kakaa
40 g hladké mouky
40 g másla

Pěna:
12 g práškové želatiny
225 g mléka
175 g marcipánu
270 g smetany ke šlehání

marcipán na dokončení (cca 150 g)

Připravíme si vodní lázeň, nad kterou dáme kastrol nebo mísu. Do té natrháme na malé kousky marcipán a přidáme část rozšlehaných vajec. Celou směs zahříváme a pomocí stěrky roztíráme, dokud nevznikne hladká směs. Přidáme zbylá vejce a ještě chvilku šleháme nad párou. Poté směs přesuneme a šleháme zhruba 10 minut elektrickým šlehačem, aby směs zpevnila. Do směsi opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem a nakonec opatrně rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto rozdělíme do dvou forem, které jsme si vyložili pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 15 minut. 

Želatinu zalijeme trochou studené vodou a necháme nabobtnat. Pěnu připravíme podobným způsobem jako základ korpusu. Mléko dáme do silnostěnného kastrolku (nebo do nádoby, kterou můžete dát nad vodní lázeň), natrháme do něj marcipán a zahříváme a mícháme dokud nevznikne hladká směs. Poté odstavíme, přidáme nabobtnalou želatinu, kterou necháme rozpustit. Základ pěny necháme za občasného míchání vychladnout. Jakmile směs vystydne, vyšleháme si šlehačku a obojí opatrně pomocí metly smícháme dohromady.

Dortové korpusy si vyndáme z forem a seřízneme do roviny. Spodní korpus upneme zpět do ráfku, jehož boky jsme si vyložili fólií nebo pečícím papírem a položíme na pevnou podložku. Do formy nalijeme pěnu a přikryjeme jí druhým korpusem. Dort dáme nejlépe přes noc do lednice. Druhý den si dort vyndáme z ráfku a opatrně odstraníme fólii. Marcipán si vyválíme na ploše pocukrované moučkovým cukrem a vyřízneme z něj kruh o velikosti spodku dortové formy, ve které jsme pekli korpusy. Marcipán přemístíme na dort a opatrně uhladíme.

Tipy:
Marcipánem je myšlen pravý marcipán z mandlí, který je v tomto receptu nezaměnitelný. Dort je ve výsledku poměrně vysoký a jen tak tak se vešel do formy na výšku, proto doporučuji si pro jistotu ráfek vyložit fólií, která ho na výšku přesahuje alespoň o 1 cm. Vzor na vrchní vrstvě marcipánu je dosažen otiskem strukturální fólie, kterou seženete v mnoha variantách v cukrářských potřebách.