Tolik červeného rybízu jako letos se nám snad ještě neurodilo. Poté co jsem uvařila tak 10 kilo marmelády a jeho množství se moc neztenčilo, jsem začala přemýšlet, co s ním dál. Samozřejmě nesměla chybět klasika v podobě kynutého koláče s drobenkou (recept najdete zde). Ovšem ten se všem rychle zají, takže víc jak jednou týdně se péct nedá, tak co s tím zbytkem. Tak mě napadlo zkusit udělat z rybízu pěnu a nápad to nebyl vůbec špatný, tedy alespoň podle odezvy mých ochutnávačů. Při druhém pokusu jsem se rozhodla pěnu vylepšit o pěnu z hořké čokolády, ale výsledek mě zklamal, protože čokoláda ač v menšině chuť rybízu zcela přebila, takže příště určitě bez ní.
250 g rybízu
100 g cukru
200 ml smetany ke šlehání
12 g mleté želatiny
Rybíz si omyjeme. Pokud máte lis na ovoce, pak ho celý prolisujeme, abychom získali 200 g šťávy. Kdo lis nemá, má bohužel nepoměrně víc práce. Rybíz odstopkujeme, krátce povaříme, aby změknul a přes síto přepasírujeme na potřebných 200 g šťávy.
Želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat. Šťávu s cukrem dáme do kastrolku a povaříme, aby se cukr rozpustil. Směs odstavíme, necháme zhruba minutu zchladnout a vmícháme do ní nabobtnalou želatinu a mícháme do rozpuštění. Základ pěny necháme vychladnout. V míse ušleháme smetanu do tuha a opatrně jí postupně vmícháváme do vychladlé směsi. Naplníme pohárky a dáme minimálně na 4 hodiny ztuhnout do lednice.
Tipy:
Množství cukru záleží na Vaší chuti. Každopádně mějte na paměti, že šlehačka chuť rybízu hodně zjemní, takže se může snadno stát, že pěna bude mdlá, pokud jí moc osladíte.