neděle 10. května 2015

Dort s marcipánovou pěnou

Dorty s pěnovou náplní mám hodně ráda, jelikož jsou krásně lehké. Je to sice jenom zdání, protože pěnová konzistence je docílena šlehačkou, takže o nějaké lehkosti ve smyslu netučnosti nemůže být ani řeč:-) Tento dort s hodně nenápadným vzhledem, je u nás doma momentálně jasné číslo jedna mezi dorty. Marcipánová pěna spolu s čokoládovo-marcipánovým korpusem tvoří velmi povedenou dvojici. Zakončení vrstvou marcipánu je už jen třešničkou na dortu. 

Dort s marcipánovou pěnouKorpus: (průměr 18 cm)
4 vejce
200 g marcipánu
40 g kakaa
40 g hladké mouky
40 g másla

Pěna:
12 g práškové želatiny
225 g mléka
175 g marcipánu
270 g smetany ke šlehání

marcipán na dokončení (cca 150 g)

Připravíme si vodní lázeň, nad kterou dáme kastrol nebo mísu. Do té natrháme na malé kousky marcipán a přidáme část rozšlehaných vajec. Celou směs zahříváme a pomocí stěrky roztíráme, dokud nevznikne hladká směs. Přidáme zbylá vejce a ještě chvilku šleháme nad párou. Poté směs přesuneme a šleháme zhruba 10 minut elektrickým šlehačem, aby směs zpevnila. Do směsi opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem a nakonec opatrně rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto rozdělíme do dvou forem, které jsme si vyložili pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 15 minut. 

Želatinu zalijeme trochou studené vodou a necháme nabobtnat. Pěnu připravíme podobným způsobem jako základ korpusu. Mléko dáme do silnostěnného kastrolku (nebo do nádoby, kterou můžete dát nad vodní lázeň), natrháme do něj marcipán a zahříváme a mícháme dokud nevznikne hladká směs. Poté odstavíme, přidáme nabobtnalou želatinu, kterou necháme rozpustit. Základ pěny necháme za občasného míchání vychladnout. Jakmile směs vystydne, vyšleháme si šlehačku a obojí opatrně pomocí metly smícháme dohromady.

Dortové korpusy si vyndáme z forem a seřízneme do roviny. Spodní korpus upneme zpět do ráfku, jehož boky jsme si vyložili fólií nebo pečícím papírem a položíme na pevnou podložku. Do formy nalijeme pěnu a přikryjeme jí druhým korpusem. Dort dáme nejlépe přes noc do lednice. Druhý den si dort vyndáme z ráfku a opatrně odstraníme fólii. Marcipán si vyválíme na ploše pocukrované moučkovým cukrem a vyřízneme z něj kruh o velikosti spodku dortové formy, ve které jsme pekli korpusy. Marcipán přemístíme na dort a opatrně uhladíme.

Tipy:
Marcipánem je myšlen pravý marcipán z mandlí, který je v tomto receptu nezaměnitelný. Dort je ve výsledku poměrně vysoký a jen tak tak se vešel do formy na výšku, proto doporučuji si pro jistotu ráfek vyložit fólií, která ho na výšku přesahuje alespoň o 1 cm. Vzor na vrchní vrstvě marcipánu je dosažen otiskem strukturální fólie, kterou seženete v mnoha variantách v cukrářských potřebách.

Žádné komentáře:

Okomentovat