sobota 16. května 2015

Citronové tartaletky se sněhem

Mé posedlosti vším citronovým už si všimla celá rodina, takže volba tohoto receptu nikoho nepřekvapila. Úspěch jsem s nimi sklidila i u těch, od kterých jsem to nečekala, takže opět doporučuji vyzkoušet. Recept vychází z oblíbeného koláče zvaného Lemon Meringue Pie, rozdíl je jen ve velikosti, místo jednoho koláče máte zhruba 20 tartaletek.

citronové tartaletky
Těsto:
175 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek

Citronový krém:
2 bio citrony
1 pomeranč
20 g bramborového škrobu
100 g třtinového cukru
85 g másla
2 žloutky
1 vejce

Sněhová vrstva
2 bílky
100 g cukru krupice
10 g bramborového škrobu

Máslo si nakrájíme na menší kousky a promícháme s moukou. Přidáme žloutek a vypracujeme kompaktní těsto, které necháme minimálně hodinu v lednici vychladit. Uleželé těsto si vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka, kterými vyložíme formu na tartaletky a dobře přitiskneme. Dna tartaletek propícháme vidličkou a pečeme na slepo tzn. vyložené pečícím papírem a zatížené hrachem v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut. Poté papír se zátěží odstraníme a pečeme dalších 5 minut.

Na citronový krém si omyjeme a osušíme citrony a na jemno si z nich nastrouháme kůru. Vymačkáme si šťávu z citronů a pomeranče a doplníme vodou, abychom měli 280 ml. Tekutinu přelijeme do silnostěnného hrnce a rozmícháme v ní škrob a cukr, přidáme nastrouhanou kůru a přivedeme za stálého míchání k varu. Směs odstavíme z plotny, vmícháme máslo a poté vejce. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Teplým krémem plníme vychladlé předpečené tartaletky.

lamon meringue tartaletsNakonec si ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme po lžících cukr a jako poslední přidáme škrob. Výsledný sníh musí být hodně pevný a stabilní. Sněhem naplníme zdobící sáček a nastříkáme ho na každou tartaletku. Dáme péct do předehřáté trouby na 140°C zhruba na 30 minut, aby byl sníh na povrchu tvrdý, ale uvnitř vláčný.

Tipy:
Pokud nemáte formu na tartaletky, můžete použit formu na košíčky nebo muffiny. Pro pečení na slepo můžete využít i jakoukoli jinou luštěninu popř. keramzitové kuličky. Pro hezčí vzhled můžete sněhovou vrstvu opatrně opálit pomocí opalovací pistole. Mně se jí nedávno podařilo koupit za necelých dvě stě korun, takže to nebyla až taková investice.

Žádné komentáře:

Okomentovat