úterý 28. dubna 2015

Svatební koláčky

svatební koláčky Svatební koláčky má většina lidí spojené jak jinak než se svatbou. Já osobně tyto koláčky zbožňuji, no a jelikož se v mém okolí momentálně žádná svatba nechystá, tak jsem se rozhodla upéct si je sama:-) 

Žádný osvědčený rodinný recept nemám, takže jsem vzala zavděk receptem, který měla moje mamka založený ve svém receptáři. Srovnáním s recepty kolujícími na internetu jsem došla k tomu, že jsou všechny téměř shodné a více méně se liší pouze v použitém tuku a tom, zda použijete celá vejce nebo jen žloutky. Náplně jsem zvolila klasické - tvarohovou, makovou a povidlovou. Ráda mám i jablečnou a ořechovou, ale s těmi už se mi popravdě nechtělo dělat, tak třeba příště.

Těsto: (na cca 5 plechů)
250 g polohrubé mouky
125 g sádla
15 g droždí
15 g cukru
50 ml mléka
1 vejce

Droždí si rozdrobíme do menší misky, přisypeme k němu cukr a zalijeme vlažným mlékem. Misku přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Sádlo si nastrouháme nahrubo, přidáme polohrubou mouku, kvásek a vejce a vypracujeme vláčné těsto. Těsto nenecháme kynout, ale ihned ho na pomoučeném vále vyválíme na placku tenkou zhruba 2 mm. Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru 3,5 - 4 cm, na která pomocí cukrářského sáčku stříkáme jednotlivé náplně. Koláčky dozdobujeme rozinkami, mandlovými plátky případně drobenkou Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut, dokud nebudou spodky koláčků zlatohnědé. Čerstvě upečené koláčky pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tvarohová náplň:
150 g polotučného tvarohu
1 žloutek
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy

Všechny suroviny smícháme v hladkou směs.

Maková náplň:
100 g mletého máku
125 ml mléka
2 lžíce moučkového cukru

Mák s cukrem a mlékem svaříme, čímž odstraníme připadnou hořkou chuť máku. Náplň necháme před použitím vystydnout.

Povidlová náplň:
100 g povidel
1 lžíce tuzemáku
1 lžíce moučkového cukru

Všechny suroviny smícháme dohromady. Pokud by byla povidla příliš tekutá můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo drcenými piškoty. V opačném případě tj. pokud jsou povidla příliš hustá rozředíme trochou vody.

svatební koláčky

Tipy:
Ihned po upečení bylo v chuti cítit sádlo, jakmile ale koláčky řádně vystydly, sádlo v nich poznat nebylo, takže se nemusíte bát ho použít. Z tohoto množství jsem upekla 5 velkých plechů, ale jelikož jsme ve čtyřech lidech měli druhý den snědeno, rozhodně doporučuji upéct větší množství.

Žádné komentáře:

Okomentovat